Înapoi

Tu cât valorezi?

Știai că felul în care tu te priveșți, valoarea pe care singur ți-o dai, părerea pe care o ai despre tine, se reflectă în tot ceea ce faci, în deciziile pe care le iei sau persoanele pe care le atragi în viața ta?

Când vorbesc despre valoare, mă refer la imaginea pe care tu o ai cu privire la persoana ta. Dacă această valoare este pozitivă, stima de sine este bună, în caz contrar vorbesc de o stima de sine scăzută.

Atunci când crezi în tine, iți permiți să decizi, deci să rișți, să acționezi, să comunici, să ai inițiativă, să schimbi, să te afirmi cu mai multă ușurință.

Cum se reflectă propria valoare în relațiile pe care le ai? De cele mai multe ori, atragi parteneri care să-ți arate, să te facă să vezi, că nu-ți acorzi timp pentru tine, că nu-ți respecți nevoile și dorințele, cu alte cuvinte, atragi persoane care nu te apreciază, pentru că nici tu n-o faci și care te tratează într-un mod nu tocmai bun pentru tine.

În cadrul acestui articol vreau să iți vorbesc despre:

- Care este diferența dintre: stima de sine, încrederea în sine și iubirea de sine.

- Cum ne influențează aceste 3 instanțe, viața de zi cu zi.

- Ce putem face pentru a fi în armonie cu noi înșine?

Care este diferența dintre: stima de sine, încrederea în sine și iubirea de sine:

Stima de sine este de fapt valoarea pe care singuri ne-o acordăm, cât de mulțumiți suntem de propria noastră persoană, cât de mult ne valorizăm, apreciem, ne validăm, încrederea pe care singuri ne-o dăm în orice circumstanță și în modul de a acționa.

Când vorbesc despre încredere în sine mă refer la cumulul de acțiuni, de performanțe, de realizări pe care persoana le are sau le-a avut de-a lungul timpului și tocmai aceste realizări, faptul că a avut succes dă putere de a merge mai departe, de a avea dorință de a realiza mai multe obiective.

Încrederea în sine se referă la a fi încrezător în propria judecată, principii, abilitați dar și de a face față cu succes tuturor provocărilor.

Iubirea de sine înseamnă să-ți asculți corpul și să fii mulțumit de felul în care arăți, să fii atent la nevoile tale, fară să le neglijezi, să încetezi să te critici, să faci ceea ce-ți place fară a te simți vinovat, să faci sport, să înțelegi că nu eșți perfect și să accepți acest lucru.

Atunci când te iubeșți suficient de mult doreșți să te dezvolți personal, să citeșți, să te informezi, să ai în viață ta oameni pozitivi de la care ai ce învață și să-i eviți pe cei care te fac să te simți inconfortabil.

Cum ne influențează aceste 3 instanțe, viață de zi cu zi:

O stima de sine scăzută aduce cu ea un nivel de dezvoltare redus, dificultăți în a lua decizii, în a acționă, persoana se complace în ceea ce face, zăbovește în zona de confort fară a lua vreo hotărâre și speră că ceilalți să vină și să-i spună ce să facă. De cele mai multe ori se comportă că o victimă facandu-i vinovați pe ceilalți de propriile insuccese.

De cealaltă parte o stimă de sine exagerata se întâlnește la persoanele cu tulburare narcisică. Aceștia cred despre ei că sunt cei mai buni și au nevoie continuu să Îi se arate afecțiune dar în realitate ei se simt goi și nefericiți în sufletul lor și cu cât partenerul face eforturi de ai arăta acestuia afecțiune cu atât narcisistul se poartă mai abuziv față de cel de lângă el.

Încrederea “dă aripi”, provoacă persoana să fie mai competitivă, o face mai sociabilă, cu “poftă de viață”, realizări pe toate planurile iar în caz de eșec putere mare de a o lua de la capăt, făcând din acesta o provocare de a învață să devina mai bun.

Când te iubeșți suficient de mult vrei să ai în preajma ta oameni de calitate, priveșți “partea plină a paharului”, te simți bine în pielea ta, emani o energie pozitivă și cei din jur observă acest lucru și îți vorbesc și se comportă diferit. Atragi în viață ta situații benefice care îți cresc încrederea în propria persoană, facandu-te mai fericit, mai împlinit cu tine însuti.

Ce putem face pentru a fi în armonie cu noi înșine?

"Daca iți dorești să întâlnești pe cineva care să repare situațiile neplăcute din viața ta, care să iți aducă bucurie în ciuda a tot ceea ce spune sau crede restul lumii, uita-te în oglindă și rostește acest cuvânt magic: BUNĂ!"- Richard Bach-

Cuvintele sunt de prisos însă acceptarea propriei persoane, încrederea că poți reuși în tot ceea ce ți-ai propus, fară ezitare, fară tărăgănare, că poți lăsa în urma ta lucruri bune, te definește că OM.

Iar în încheiere un gând bun, mulțumiri și îndemnul ZI MINUNATĂ ȘI CREDE ÎN TINE!

Comentarii (0)

Pentru a vedea toate comentariile conectați-vă pe platformă.