Înapoi

DURERILE DE UMĂR ASOCIATE CU TEAMA DE A FACE DUȘ

In urmă cu ceva vreme am avut ocazia de a lucra cu o doamnă căreia îi era frică să facă duș deoarece în timp ce se spăla a rămas înțepenită si au apărut dureri în zona gâtului, cuprinzând umerii si toracele. Recuperarea a fost dificilă și clienta mea de frica celor întâmplate se spăla la lighean.

Am repetat cele povestite pentru a mă asigura că am înțeles situația și în același timp am creat un climat de siguranță, m-am apropiat de clientă, aceasta simțindu-se ascultată și înțeleasă.

În acest articol vreau să iți vorbesc despre următoarele aspecte:

  • Despre boală ca șansă

  • Suntem ceea ce gândim!

  • Semnificația durerii de umăr

1. DESPRE BOALĂ CA ȘANSĂ

Poziția umerilor trădează câte ceva despre poziția față de viață. Centura scapulară ține, cum se cuvine unei centuri, partea de sus a corpului legată. Ajunge de la articulațiile scapulo-humerale până în față peste clavicule, la stern, omoplații săi acoperă încă partea superioara a spatelui. Umerii leagă expresivitatea brațelor si mâinilor cu pieptul ca loc al mijlocului și a integrării. Ei sunt, pe lângă coloana vertebrala, regiunea corpului pe care se poate descifra ce povară poarta un om si cum îi merge cand face așa. Pozițiile defectuoase interne cronice se pot vedea în centura scapulară sub forma unor mușchi rigidizați și încordați sau chiar ca deformări ale scheletului osos.

Tensionările până la adevarate întinderi și rigidizări musculare in zona umerilor și a părții dorsale superioare au o legatură strânsă cu problemele de supraincărcare în zona inferioară a vertebrelor lombare. Căci cu tot ceea ce ne încarcam pe umeri apasă în final jos pe bazin.

Asemanător cu durerile de spate, nu poverile pe care le ducem conștient și frecvent pe umeri, ci acele îndatoriri pe care le cărăm cu noi inconștient si nemărturisit sunt cele care creeaza probleme. Dacă avem o responsabilitate, atunci o și rezolvam responsabil. Ceea ce purtăm conștient, în mod concret sau simbolic, se poate suporta bine, chiar dacă obiectiv cântărește greu. Pentru ceea ce nu răspundem însă si ceea ce nu ne mărturisim devine repede insuportabil. Cine și-a dus viața mult timp cu greu, în mod conștient si dornic sa aibă răspundere sau greutate, se alege cu umeri puternici, cu niște umeri antrenati in mod corespunzător. Cine suporta in schimb puține în mod inconștient sau recalcitrant o duce mai greu și se alege cu mușchi rigizi si umeri care dor din cauza fenomenelor de uzură.

2. SUNTEM CEEA CE GÂNDIM!

“Orice lucru pe care mintea și-l imagineaza si crede în el devine realizabil” – Napoleon Hill

Gândurile tale au o importanţă enormă în viaţa ta pentru că devii ceea ce gândeşti. Devii nu numai ceea ce gândeşti despre tine, ci şi ce gândeşti despre ceilalţi. Indiferent dacă o accepţi sau nu, ceea ce crezi despre alţii trece prin filtrele intelectului tău - şi este exact ceea ce gândeşti despre tine însăţi. Din nefericire, în mintea noastră se îmbulzesc o sumedenie de gânduri de care nu suntem conştienţi. Este extrem de important să devii conştientă de viaţa ta, măcar pentru a afla care dintre acţiunile, vorbele, gândurile sau sentimentele tale nu-ţi sunt benefice. Atunci vei fi în măsură să te serveşti de puterea ta pentru a crea altceva. Dar câtă vreme eşti inconştientă, nu poţi schimba nimic pentru că nici măcar nu ştii ce se întâmplă cu tine si întâlneşti mereu oameni asemenea ţie. Modul lor de a gândi te poate ajuta să devii conştientă de gândurile tale, adesea inconştiente. De vreme ce acum înveţi să cunoşti impresionanta putere a gândurilor, nu crezi că e important să nutreşti numai gânduri de dragoste, de recunoştinţă, generozitate şi compasiune? Pe măsură ce aceste gânduri vor ajunge să le domine pe celelalte, vei atrage spre tine oameni cu acelaşi mod de a gândi ca şi tine. Te vei trezi înconjurată de persoane fermecătoare!

Tot ceea ce trăieşte un om prin intermediul experienţelor reprezintă întotdeauna efectul gândurilor sale. Dacă nu-ţi place viaţa ta prezentă, în primul rând trebuie să accepţi că ea este aşa cum este datorită gândurilor tale. Gândurile reprezintă cauza; schimbă cauza şi vei obţine un alt efect; întregul tău trecut poate fi schimbat începând de astăzi, dacă o doreşti, într-adevăr, cea mai mare putere a ta constă în gândurile pe care le nutreşti în prezent. Ceea ce gândeşti în momentul de faţă va crea minutul următor, săptămâna următoare şi anul care va veni. Experienţele pe care le trăieşti acum reprezintă efectul gândurilor pe care le-ai pus în mişcare ieri, alaltăieri, anul trecut, acum zece ani... Dacă în acest moment nu ai decât gânduri de succes, de prosperitate, de dragoste, de pace interioară şi dacă reuşeşti să menţii aceste gânduri întreaga zi, vei vedea că viaţa ta se schimbă. Subconştientul tău, acea parte invizibilă din tine, are un singur rol - acela de a continua să repete mecanic ceea ce i-ai dat prin intermediul gândurilor tale. Daca pui samanta unui nou gând şi îl repeţi de mai multe ori pe zi, fără încetare, subconştientul tău îl va capta şi-l va lăsa deoparte pe celălalt. Din fericire, nu e nevoie să-ţi reprogramezi complet subconştientul. E suficient să-i dai un nou program, adică gânduri noi. Subconştientul acţionează întotdeauna asupra gândurilor primite cel mai recent.

Subconştientul nu se odihneşte nici o clipă şi munceşte cel mai eficient în cursul nopţii, când dormi. E foarte important să-l hrăneşti întotdeauna cu gânduri bune, dar în special seara, înainte să mergi la culcare. Este un moment foarte potrivit înainte să mergi la culcare. Este un moment foarte potrivit pentru a te gândi la lucruri extraordinare, pentru a vizualiza imagini mentale legate de aceste gânduri.

„O VIATĂ FRUMOASĂ SI UTILĂ ESTE ACEEA ÎN CARE GÂNDIREA SI ACŢIUNEA SE SUSŢIN NEÎNCETAT UNA PE CEALALTĂ." SOCRATE

3. SEMNIFICAȚIA DURERII DE UMĂR

Dacã ai impresia cã-ți lipsește un sprijin în viațã si asta te deranjeazã, corpul tãu te va avertiza printr-o durere de spate. Coloana vertebralã este susținãtorul întregului corp. Probabil esti genul de individ care ia asupra sa responsabilitatea tuturor si care se simte rãspunzãtor de fericirea si necazurile celorlalți. Dar aceastã responsabilitate e atât de mare, încât simți cã ai avea nevoie de un sprijin în plus. Asta nu reușești sã obții. Supraconștiința îți trimite mesajul: „Nu te mai crede rãspunzãtor de soarta celorlalți. Dacã vrei sã ajuți pe cineva, fã-o, dar din toatã inima, din dragoste, nu pentru cã te simți obligat. Esți singurul sprijin al hotãrârii tale”. Dacã asumarea responsabilitãții îți permite sã te realizezi, înseamnã cã esți capabil sã faci asta, la serviciu sau în alte domenii de activitate. În acest caz, n-ai nevoie de nici un sprijin. Dacã n-ai putea sã îndeplinești ceea ce vrei, nici nu ți-ar trece prin cap sã te apuci de o mulțime de lucruri. Când cineva simte cã nu are destul sprijin, înseamnã cã e „de nesusținut”, adicã dorește ca toți sã îl sprijine, dar când ceilalți îi oferã ajutorul, niciodatã nu-i e pe plac. Cei apropiați se descurajeazã si nici nu mai încearcã sã-l ajute în vreun fel.

Dacã parte de sus a spatelui e cea care te deranjeazã, înseamnã cã e implicatã parte ta afectivã, pe când partea inferioarã a spatelui e legatã mai curând de sprijinul material si bãnesc. Lecția de viață este ca omul să-și clarifice supraincărcarea, să se confrunte cu ceea ce trebuie să ia în mod conștient si inconștient asupra sa si cu ceea ce-l apasă și-l tensionează. Poate decide atunci conștient dacă este dornic să-l care mai departe sau să-l descarce, pentru că a devenit insuportabil și face ca viața să fie greoaie. Ne putem scutura de ceea ce cunoaștem cu adevărat.

Trecând de la datele tehnice la intervențiile făcute, clienta mea mai târziu în aceeași seară a putut face duș, conștientizând că ținea pe umerii săi responsabilitățile și grijile familiei, neglijându-și nevoile și nefăcând lucrurile pe care și le-ar fi dorit.

ZI MINUNATĂ ȘI CREDE ÎN TINE!

BIBLIOGRAFIE

  • “ȘTII CINE EȘTI”- LISE BOURBEAU
  • “BOALA CA ȘANSĂ”- RUEDIGER DAHLKE
  • “ASCULTĂ-ȚI CORPUL PRIETENUL TĂU CEL MAI BUN”- LISE BOURBEAU


Comentarii (0)

Pentru a vedea toate comentariile conectați-vă pe platformă.