Înapoi

Despre vizita la psiholog

Dincolo de ficțiunea din filme... vizita la psiholog este mult mai diferită și bineînțeles individualizată.

Înainte de toate, cei care se hotărăsc să meargă la psiholog trebuie să cunoască un aspect esențial. Psihologii lucrează pe mai multe segmente și au formări diferite. Psihologii au clienți și psihiatrii au pacienți.

Ce stil de terapie ți se potriveşte ? În prezent, există în România o mulțime de școli terapeutice, de la: psihanaliză, hipnoză eriksoniană, psihoterapie cognitiv-comportamentală, terapie analitică, la cele mai noi sau mai puțin cunoscute pe scară largă: dramaterapia, analiza tranzacțională, terapie experiențială,etc.

După nume, nu cred că-ți poți da seama care stil terapeutic ți se potrivește, însă există o anumită intuiție care, de obicei, te ghidează acolo unde trebuie. Sfaturile... Acestea sunt date de către vecini, de prieteni, sau de părinții tăi.

Dacă vei căuta sfaturi la psihologul tău, te așteaptă o dezamăgire. Scopul final al unei terapii de succes este autonomizarea persoanei și folosirea propriilor sale resurse ( pentru că fiecare dintre noi funcționează diferit, atât pe plan personal cât și pe plan socio-profesional ).

Tratamentul... Psihiatrul, nu psihologul prescrie tratament medicamentos. Psihologul se ocupă de persoanele care experimentează un anumit dezechilibru pasager în viața lor, în timp ce psihiatrul are pacienți cu tulburări psihice sau comportamentale care afectează atât persoana în cauză, cât și pe apropiații acesteia, pe termen nedeterminat.

Confidențialitatea este responsabilitatea terapeutului. Tot ceea ce se discuta la terapie are caracter confidențial între client și terapeut. Singurele situații în care un psiholog poate încălca această regulă sunt dacă are motive serioase să bănuiască intenții care ar putea afecta integritatea cuiva din partea clientului. Clientul dacă dorește să împărtășească din intimitatea lui, o face pe propria răspundere.

Responsabilizarea.. Se întâmplă des, ca în terapia de cuplu, unul dintre cei doi ( soțul sau soția ), să folosească ca și paravan psihologul pentru a-și confrunta partenerul în problemele apărute. “ Mi-a zis psihologul să te părăsesc “, M-a sfătuit psihologul să nu mai locuim împreună și să luăm o pauză “, etc. În astfel de situații, psihologul pus într-o situație fără echivoc, poate lua decizia de a înceta ședințele de consiliere.

Durata terapiei.. Depinde de școala terapeutică la care aderă psihologul respectiv. În psihanaliză, o terapie poate dura până la câțiva ani, la polul opus sunt terapiile scurte ( 6-10-20 sedinte ). Altfel, terapia durează până este atins scopul.

Costurile terapiei.. Diferă de la un cabinet la altul.

Regula de aur.. Respectarea programării. Întârzierile înseamnă timp scăzut din ședința ta. Dacă nu anunți cu minim 24 de ore înainte că nu poți ajunge la ședință, va trebui să plătești ședința respectivă, chiar dacă nu a avut loc ( sau opțional să renunți la psihologul respectiv și să reîncepi eventual la un altul ) . La psiholog nu se procedează ca la doctor, să bați la ușă și să bagi capul ca să anunți că ai ajuns mai devreme.

Pentru ca procesul terapeutic să aibă success, trebuie doar să VREI să mergi la psiholog, nu să o faci împins de alții pentru că “ trebuie “, sau din obligație.

Comentarii (0)

Pentru a vedea toate comentariile conectați-vă pe platformă.